- Solicitați un link
- X
- Alte aplicații
CEL MAI RECENT ARTICOL
- Solicitați un link
- X
- Alte aplicații
In ultimii ani, SSD-urile au devenit dispozitivul standard de stocare atat pentru entuziasti, pentru editare si procesare video cat si pentru gameri deopotriva. Unii ar spune chiar ca sunt cele mai impresionante upgrade-uri pentru PC-ul tau, oferindu-ti adrenalina de durata. Ele sunt mai mici, mai usoare, nu se incalzesc, sunt rapide si au devenit mult mai fiabile pe parcursul anilor. Dar, trebuie defragmentate dupa o anumita perioada?
Imi amintesc de zilele in care ssd-urile au fost ceva la care te uitai la poze, pentru ca erau prea scumpe pentru a cumpara unul pentru tine.
HDD-urile clasice functioneaza utilizand un disc magnetic subtire (sau mai multe), cu capete de unitate care trebuie pozitionate peste datele corecte. Datele sunt stocate pe diferite sectiuni ale platoului in blocuri comandate succesiv. Pentru a accesa un bloc pentru citire sau scriere, capetele de antrenare trebuie sa fie pozitionate peste sectorul corect si apoi blocul dorit trebuie sa treaca sub capetele de actionare. Combinate, acesti doi pasi ofera timpul de acces pentru o unitate. Pentru o transmisie tipica de 7200 rpm, latenta rotativa este de 4,17 ms, iar timpul de cautare este de aproximativ 8-12 ms.
Dupa mai mult timp, datele care au fost ordonate secvential pe o unitate pot fi impartite pe diferite blocuri. Aceasta se numeste fragmentare si in acest fel capetele de actionare trebuie sa acceseze datele din doua sau mai multe sectiuni diferite ale discului, reducand drastic performanta.
Defragmentarea reorganizeaza succesiv blocurile de date si incearca sa restabileasca performanta originala a HDD-ului.
Dar cum sta treaba cu SSD-urile? Pot face defragmentare?
Raspunsul simplu este nu. Intreaga baza de date fragmentate se bazeaza pe faptul ca dispozitivul dvs. de stocare foloseste componente in miscare pentru a accesa datele. Deoarece SSD-urile nu au componente in miscare, deci pentru "Solid State" nu exista timp de accesare sau latenta rotativa. In schimb, SSD-urile acceseaza memoria flash (NAND) la viteze mult mai mari, de obicei mai mici de 50 de microsecunde sau comparativ cu un HDD clasic, cu un timp de acces mediu de 15ms, de aproximativ 300 de ori mai rapid.
SSD-urile nu elimina numai componentele in miscare si imbunatatesc timpii de acces, ci si algoritmi de nivelare a uzurii. Motivul este ca memoria NAND se uzeaza in timp si sunt evaluate în cicluri de programare/stergere. Fiecare celula dintr-un SSD modern poate fi scrisa intre 1.000-3.000 de ori inainte ca celula sa nu mai functioneze corect.
Din cauza modului in care functioneaza SSD-urile, un utilitar de defragmentare ar cauza moartea prematura a acestora.
Orice soft de defragmentare ar trebui sa detecteze prezenta unui SSD si sa va avertizeze sa nu-l defragmentati. Deci, faceti ceva util pe calculator, in loc sa va ingrijorati de defragmentare si bineinteles cumparati-va un SSD pentru ca pretul lor este in scadere.
- Solicitați un link
- X
- Alte aplicații
Comentarii
SSD-ul inca va mai fi fiabil pentru multe vreme de acum inainte pentru ca nu se incalzeste precum fratele lui mai mic SSD Form Factor M.2 care desi atinge o viteza citire/scriere uriase, dar se incalzesc de nu mai ai nevoie de aragaz.
RăspundețiȘtergere